Gemeentelijk monument 
 
Ligging tegenover
Zuidendijk 287 en 289
3317 NP Dordrecht
 
 
Beschrijving
De stenen heulbrug staat voor het eerst aangegeven op een kaart uit 1923.
 
Bouwgeschiedenis
Mogelijk is dit de eerste stenen brug en werden houten voorgangers (vonders of houten loopplankbruggetjes) op deze locatie op oudere kaarten niet aangegeven.
Opvallend is wel dat op deze kaart ook voor het eerst een oost-west lopend pad direct vanaf kasteel Crabbehof richting deze brug aan de Zuidendijk loopt.
 
 
Tweede Wereldoorlog
In de tweede wereldoorlog – waarschijnlijk in 1944 of 1945 - is de stenen heulbrug door de Duitse bezetter opgeblazen. De reden voor deze actie is onduidelijk. Aan het eind van de bezetting, of kort daarna, is de brug weer opgebouwd.

Beschrijving
Beide frontmuren en de vier vleugelmuren van de heulbrug zijn opgetrokken met rode bakstenen in kruisverband. De brug heeft een rondgewelf van (gecementeerde) baksteen. De boog is afgezet met een rollaag van rode bakstenen. Het houten hekwerk steunt op speciale hardstenen consoles blokken in de vleugelmuren en is door meerdere ijzeren beugels aan de muren verbonden. 
 
 
Relatie heulbrug en kasteel Crabbehoff
De heulbrug De Crabbeheul heeft ensemblewaarde in relatie tot de voormalige buitenplaats en het kasteel Crabbehoff. Van de buitenplaats resteert nog het 'kasteel' Crabbehoff (Talmaweg, rijksmonument), met bijbehorende omgrachting, heulbrug en hekwerk; het koetshuis (Talmaweg, rijksmonument) en de boerderij aan de Oudendijk (gemeentelijk monument). Dit stuk Oudendijk heet nu Spirea en in deze boerderij is nu De Dordtsche Manege gehuisvest.

De brug maakt in combinatie met een pad (Crabbehofpad) in elk geval sinds circa 1923 een directe oost-west verbinding mogelijk tussen kasteel Crabbehoff en de Zuidendijk. De verbinding was bedoeld als ontsluiting van de buitenplaats voor paard en wagen en was oorspronkelijk afgesloten met een hek (privébezit).
 
Door de aanleg van de wijk Crabbehof (jaren '60) en de daarbij behorende nieuwe infrastructuur, met name de Talmaweg, zitten er sindsdien een aantal verspringingen in het pad, dat sindsdien Crabbehofpad heet. De heulbrug (De Crabbeheul) is nu een openbare voetgangersverbinding tussen de wijk Crabbehof en de Zuidendijk. In combinatie met de dijksloot is hier een aantrekkelijke groenblauwe verblijfs- en doorgangszone ontstaan.
 
Renovatie en naam brug
In 2001 is de heulbrug op initiatief van de Stichting Zuidendijk door de gemeente Dordrecht gerenoveerd. In 2003 kreeg de brug officieel de naam De Crabbeheul.