Het Philgebouw
Rijksmonument
Grotekerksbuurt 16 3311 CB Dordrecht |
|
Geschiedenis
In vroeger tijden waren de Voorstraat en de Wijnstraat de belangrijkste straten van Dordrecht. Met name aan de Voorstraat waren de winkels gevestigd, terwijl de Wijnstraat vanouds een deftige straat was, waarin veel bestuursleden woonden. De Wijnstraat liep van de Grote Kerk tot aan het Groothoofd. Het gedeelte van stadhuis tot Grote Kerk werd aangeduid als Grote-kerksgebuurte of Grotekerksbuurt. Hier woonden in de middeleeuwen de lakenkopers, waarnaar de buurt ook genoemd werd ‘onder de Wantsniders’. In de zeventiende eeuw werd hier de linnenmarkt gehouden. Bouwgeschiedenis
Voordat muntmeester Dirck van Nooij in 1681 een ‘onafgetimmerd’ huis kocht stond er in de 16e eeuw op deze locatie een herberg, die Willemstat genaamd was. Dit pand werd in 1611 aangekocht door een notaris wiens familie decennialang eigenaar was. De muntmeester kocht drie jaar later het naastgelegen pand en voegde de panden tezamen. Gelijktijdig liet hij er een bordestrap maken. Hij verfraaide het interieur met goudleer en aan de muur hing werk van o.a. Cuyp en Bruegel.
Na tijdenlang notariskantoor met bovenwoning geweest te zijn huurde het kadaster. Vervolgens werd eind 19e eeuw het dubbel herenhuis aangekocht door de werkliedenvereniging ‘Vooruitgang door Beschaving’. Zij verhuurden het o.a. aan het Dordrechtse Philharmonisch Orkest die tussen 1954 en 1999 eigenares van het gebouw was.
Beschrijving monumentenlijst
Pand met monumentale lijstgevel (midden XVIII) met hardstenen plint en getoogde vensters. rijk versierde middenpartij met gesneden deur, Lodewijk XV. stoephek. Hardstenen geprofileerde vensterdorpels.
Eigenaren
|