Gemeentelijk monument
 
Riedijk 21
3311 TL Dordrecht
 
 
 
 
Geschiedenis

Omstreeks 1490 breidde men de stad uit met de tegenwoordige Riedijk. Deze ontleende zijn naam aan de heerlijkheid Riede en was dus een dijk tegen de Merwede. Er was daar altijd weinig voorland, want de stroom schuurde er vlak langs; alleen in de driehoek tussen Boomstraat en Melkpoortje was een plein, waarop de vismarkt van Heer Daniëlsambacht gehouden werd.

Ter hoogte van het Riedijkstraatje werd een nieuwe poort gebouwd, dat toen de straat langs de stadsmuren werd. In 1590 volgde de laatste uitbreiding tot het tegenwoordige Papendrechtse veer, waar van 1590 tot 1833 de fraaie Riedijkspoort stond.

Ontploffing
Ten tijde van de 80-jarige oorlog woonden er aan de Riedijk wapengerelateerde ambachtslieden. Het was het domicilie van harnasmakers, zwaardvegers en busmakers. Naast de huizen genaamd De Sabel en De Gloeiende Oven trof men er het Casteel van Antwerpen. In mei 1631 trachtte de vrouw van een soldaat buskruit in de voorganger van dit pand te verkopen. Dat ging niet goed, want er ontstond een ontploffing met alle gevolgen vandien. Er kwamen zes personen om het leven en de huizen in de omgeving raakten ernstig beschadigd. 
 
Monumentenlijst
Het pand is van cultuurhistorisch belang als representatief voorbeeld van een woon-/winkelpand, verbouwd rond 1900 met een oudere kern. Het pand is van architectuurhistorisch belang door het ontwerp en de detaillering van de voorgevel in een eclectische stijl.
 
 
Opvallend zijn onder andere de gevelbeëindiging door middel van een attiek, het gebruik van kleurrijke strengperssteen, de kunststenen consoles en de rijkgedecoreerde pilasters van de winkelpui. Het pand is van architectuurhistorisch belang door de oorspronkelijke onderdelen van het interieur, zoals de zwart marmeren schouwen, de paneeldeuren, de trap en de kapconstructie. Klik hier voor de volledige beschrijving op de monumentenlijst. 
 
Eigenaren
1654
 
Anneken Abrahamsdr., weduwe Dirck van Gelichuijsen, busmaker
1685
Coenraet Caspersz. Lokemeijer, glasmaker
1744
Casper Lokemeijer, glasmaker
1810
Albert Berning, slijter
1860
 
Joannes Bink, logementhouder en Anna Charlotta Klikenap
1867
Laurens Tarmond, blokmaker
1874
Teunis Borsje, scheepsbevrachter
1909
 
Johannes Adrianus Wessels, machinist op een sleepboot
1958
Wilhelmus Franciscus Dickens, aannemer
1964
 
Jacobus Johannes Cornelis Roeven, grondwerker
1977
Maria Johanna Roeven, typiste
1999
 
Ignatius F.J.M. Borggreven, beeldend kunstenaar en M.J. van der Kamp
2005
 
Lambertus Gabriël Kommeren en Manon Desirée Speets
2014
Dirk Lowartz en Mounia Zerroug
2023
Jeroen en Susanne Gijsberts
 
Literatuur

Angenetha Balm-Kok, Het Kruitvat: de bewonings-geschiedenis van Riedijk 19-21-23 te Dordrecht, 2023.