Rijksmonument
Turfsteiger 3-5
3311 EL Dordrecht
|
Geschiedenis Daar waar de huiserven aan de achterzijde aan bevaarbaar water grensden, werd op de lange erven een bedrijfsbebouwing gesticht. Bij stukjes en beetjes werd er een kade aangelegd, waaraan volwaardige panden werden gebouwd. Bij de stuksgewijze bebouwing van deze vroegere achterzijde ontstond vanzelfsprekend een onregelmatige rooilijn. De locatie tussen Dissel- (Distel) en Turfsteiger ligt in de zogenaamde Oude Houttuinen. In vroeger tijden was hout een zeer belangrijk handelsartikel van Dordrecht. Door de gehele stad trof men dan ook opslagplaatsen van hout. De Houtsteiger herinnert nog aan deze handel. Toen later de houttuinen aan de Nieuwe Haven werden aangelegd wijzigde men de locatie aan de Voorstraat in Oude Houttuinen. De woningen tussen genoemde steigers (destijds gewet of quawet genoemd, wat in het Middelnederlands ‘steiger’ betekent) vormden aan het begin van de 17e eeuw nog geen aaneengesloten rij huizen, zoals de kaart van Joannes Blaeu doet vermoeden.
De geschiedenis van dit huis aan de vanouds genoemde Leonardsteijger is teruggevonden tot 1580. Dat jaar sluit een bierbrouwer een lening op de woning. Nadat de brouwer is overleden verkopen zijn erfgenamen aan een bakker en wordt het pand gesplitst. Een ambachtelijke timmerman bouwt er in 1681 een nieuw huis. Er woonden naast een pompmaker, diverse schippers, turfschippers en beurtschippers.
In later tijden werd het pand aan waterzijde ingericht als tapperij de Eiffeltoren en het naastgelegen pand als slachterij voor rundvee. Een grossier in kruidenierswaren vraagt in 1937 toestemming om het eeuwenoude hoekpand aan havenzijde van de Turfsteiger af te breken. Daarmee kan de gemeente zich niet verenigen. Nadat er in 1966 in de directe omgeving op Voorstraat–noord een grote brand was uitgebroken kocht de gemeente het pand en vond er een grootschalige restauratie plaats. Sinds 1980 is het monumentale pand in gebruik als woonhuis. Monumentenbeschrijving Eigenaren
Literatuur
Angenetha Balm-Kok. Turven naar de Turfsteyger (2024)
Augustijnenhof, 2024.
|