Gemeentelijk monument
Steegoversloot 231-235 Museumstraat 2 3311 PN Dordrecht |
Geschiedenis
Het Steegoversloot is één van de oudste zijstraten die van de Voorstaat het achterland inlopen richting de Vest en de stadsmuur. Ze wordt al vermeld in 1325. De naam wijst mogelijk op een sloot middenin de straat, maar dit is onzeker. De afleiding van een geslachtsnaam is ook mogelijk. Het geslacht Adriaen van Oversteghe Heeren Jacopsz., burgemeester van 's Heeren wegen zien we sinds 1459. Tussen de oudste stadsrekeningen treft men deze straat of weg op diverse wijze geschreven aan, zoals Stegheoversloot - Stegeoversloot - Stege over Sloet - Steechoversloet. Bij uitzondering wordt de naam ook samengetrokken tot Steversloot. Op de oude kaart van Jacobus Daventriensis Cesareus (1545) staat vermeld: 'Oversloeten stege.'
Foto 1870
Bouwgeschiedenis
Al vanaf de 17e eeuw was hier een bakkerij gevestigd. Het pand is gebouwd in 1866 als broodbakkerij met bovenwoning. In 1914 wordt aan de zijde van de Museumstraat een bestaand pand in vier bouwlagen met kap aan de bakkerij toegevoegd.
De winkelruimte blijft op de hoek van het pand gesitueerd, maar krijgt in beide straten een winkelpui. Aan de zijde van de Museumstraat komen naast de winkelruimte twee kamers, die met elkaar verbonden zijn door schuifdeuren (en-suite).
In 1914 krijgt het pand een winkelpui
In het voorjaar van 1977 wordt de begane grond gewijzigd ten behoeve van de vestiging van een drukkerij. De winkelruimte met de naastliggende ruimte en de gangen worden samengevoegd. De beide kamers worden bestemd als magazijn. Het pand wordt dan samen met het gedeelte in de Museumstraat gesplitst in drie appartementen.
Foto 1935
|