Gemeentelijk monument
Hoge Bakstraat 26
3311 WJ Dordrecht
|
De locatie van het huis
Het huis staat op de locatie waar zich tot 1895 de buitenplaats 'Rozenhof' bevond. De basis daarvan werd gelegd door Anthonij Repelaer (1689-1746) die hier in 1720 zijn eerste perceel grond kocht en het langzaam uitbreidde. In 1811 is de buitenplaats door aankopen van belendende percelen zodanig gegroeid, dat de toenmalige eigenaar, de koopman François Cornelis van Kessel (1746-1826), er in Italiaanse stijl een grote villa op liet bouwen. De buitenplaats draagt dan de naam ‘Weltevreden’.
Weltevreden in 1835
Bij zijn overleden in 1826 wordt de buitenplaats als volgt beschreven:
Een buitenverblijf voor zomer en winter, met drie ingangen, één voor rijtuigen tot voor het huis, aangenaam gelegen buiten de stad Dordrecht, aan het einde der Bakstraat, op stadsgrond bestaande hetzelve vooreerst in een sedert weinige jaren nieuw, en in den Italiaanschen stijl opgebouwd huis, bevattende beneden: drie groote behangen kamers, prachtige zaal, ruime en welingerigte keuken, dichte gewulfde provisie- en wijnkelders, en berging voor brandstoffen.
Boven zeven behangen kamers, waaronder een kantoor en provisiekamer, groote beschoten zolders met twee kamers voor domestieken, en eindelijk eene platting op de nokken van het dak, met eene ballustrade omgeven. Hebbende huis en plattingen uitgestrekte gezigten over landerijen, wandelingen en belendende dijken; voorts in een ruim tuinmanshuis, vroeger het heerenhuis, groote loods en oranjerie, en eindelijk een zeer schoon en rijk beplant terrain met aangename en in den Engelschen smaak aangelegde wandeldreven, broeijerijen, druivenkasten en lessenaars, perzikenkasten en abrikozenkast.
Graaf Van Rechteren Limpurg
In 1891 liet graaf Van Rechteren Limpurg op het landgoed de nog aanwezige villa 'Rozenhof' bouwen. Van het wat verderop staande oude huis maakte hij een ruïne en hij liet bezoekers geloven dat dit zijn 'voorouderlijk huis' was. De grafelijke bewoners vertrokken al in 1895 en de 'Rozenhof' werd verkocht aan Levensverzekering Maatschappij Dordrecht, die in het huis haar kantoor vestigde.
De nieuwe eigenaresse begon onmiddellijk met het plannen van woningbouw op het voormalige buiten. Er werd een stratenplan vastgelegd, waarna tot 1912 in fases aan de rand van een plein rondom het huis een aaneengesloten rij woningen werd neergezet. Aan de randen van het gebied, de toenmalige Bakstraat (nu Hoge Bakstraat), de Havenstraat en de Koninginnestraat werden eveneens gebouwd.
Levensverzekering Maatschappij Dordrecht
In 1912 besloot de directie van het verzekeringsbedrijf om de volgende fase van de Rozenhof uit te gaan voeren. Hiertoe werden de architecten H.A. Korthals en L.P. Joosten ingeschakeld. De nummers 21 t/m 31 langs de Maatschappij Dordrechtstraat werden gerealiseerd, in combinatie met een deel van de Havenstraat, de Hoge Bakstraat en vijf panden aan de Singel. De huizen werden door aannemer Pieter van Driel uit Dordrecht gebouwd, die daar in 1913 mee begon. Voor de hoek van de Hoge Bakstraat met de Singel ontwierp men een winkelhuis met bovenhuis met daaraan grenzend woonhuizen, eveneens te bewonen als boven- en benedenwoning.
Monumentenlijst
Het pand is van cultuurhistorische waarde als uiting van de sociaaleconomische en maatschappelijke ontwikkeling van Dordrecht, waarbij in de negentiende-eeuwse schil onder andere woningbouw voor de arbeidersklasse werd gebouwd.
Het pand is van architectonische waarde omdat de architectuur van het object een gaaf en herkenbaar voorbeeld is van een kenmerkende cultuurhistorische ontwikkeling in de bouwkunst. Het pand is typologisch van belang als dijkwoning. Het object is extern nauwelijks gewijzigd waardoor de cultuurhistorische en architectonische waarden extern bewaard zijn gebleven.
Als onderdeel van een in één bouwfase gerealiseerd complex van arbeiderswoningen, dat redelijk gaaf bewaard is gebleven, bezit het object in architectonisch, stedenbouwkundig en bouwkundig opzicht een zeldzaamheidswaarde. Klik hier voor de volledige beschrijving op de monumentenlijst.
Eerste particuliere eigenaar
De eerste particuliere eigenaar van het huis was Johannes Cornelis Roelofs, bij aankoop schipper van beroep. Hij kocht het in 1957 van Levensverzekering Maatschappij Dordrecht. In 1970 kwam het in eigendom van zijn dochter.
Bewoners
|