Rijksmonument
Rozenhof 1
3311 JT Dordrecht
|
De locatie van het huis
Het huis staat op de locatie waar zich tot 1895 de buitenplaats 'Rozenhof' bevond. De basis daarvan werd gelegd door Anthonij Repelaer (1689-1746) die hier in 1720 zijn eerste perceel grond kocht en het langzaam uitbreidde. In 1811 is de buitenplaats door aankopen van belendende percelen zodanig gegroeid, dat de toenmalige eigenaar, de koopman François Cornelis van Kessel (1746-1826), er in Italiaanse stijl een grote villa op liet bouwen. De buitenplaats draagt dan de naam ‘Weltevreden’.
Weltevreden in 1835
Bij zijn overleden in 1826 wordt de buitenplaats als volgt beschreven:
Een buitenverblijf voor zomer en winter, met drie ingangen, één voor rijtuigen tot voor het huis, aangenaam gelegen buiten de stad Dordrecht, aan het einde der Bakstraat, op stadsgrond bestaande hetzelve vooreerst in een sedert weinige jaren nieuw, en in den Italiaanschen stijl opgebouwd huis, bevattende beneden: drie groote behangen kamers, prachtige zaal, ruime en welingerigte keuken, dichte gewulfde provisie- en wijnkelders, en berging voor brandstoffen.
Boven zeven behangen kamers, waaronder een kantoor en provisiekamer, groote beschoten zolders met twee kamers voor domestieken, en eindelijk eene platting op de nokken van het dak, met eene ballustrade omgeven. Hebbende huis en plattingen uitgestrekte gezigten over landerijen, wandelingen en belendende dijken; voorts in een ruim tuinmanshuis, vroeger het heerenhuis, groote loods en oranjerie, en eindelijk een zeer schoon en rijk beplant terrain met aangename en in den Engelschen smaak aangelegde wandeldreven, broeijerijen, druivenkasten en lessenaars, perzikenkasten en abrikozenkast.
Graaf Van Rechteren Limpurg
In 1891 liet graaf Van Rechteren Limpurg op het landgoed de nog aanwezige villa 'Rozenhof' bouwen. Van het wat verderop staande oude huis maakte hij een ruïne en hij liet bezoekers geloven dat dit zijn 'voorouderlijk huis' was. De grafelijke bewoners vertrokken al in 1895 en de 'Rozenhof' werd verkocht aan Levensverzekering Maatschappij Dordrecht, die in het huis haar kantoor vestigde.
Levensverzekering Maatschappij Dordrecht
De nieuwe eigenaresse begon onmiddellijk met het plannen van woningbouw op het voormalige buiten. Er werd een stratenplan vastgelegd, waarna van 1898 tot 1912 in fases aan de rand van een plein rondom het huis een aaneengesloten rij woningen werd neergezet. Aan de randen van het gebied, de toenmalige Bakstraat (nu Hoge Bakstraat), de Havenstraat en de Koninginnestraat werden eveneens gebouwd.
Monumentenlijst
De herenhuizen nr. 1 t/m 19 zijn opgetrokken over twee bouwlagen met een ruime zolderverdieping onder een afgeknot zadeldak. Door de plaatsing van de huizen in een gebogen gevelwand varieert de hoofdvorm van de plattegronden van rechthoekig tot trapeziumvormig. De huizen hebben drie vensterassen brede voorgevels met afzonderlijke detaillering van geglazuurde baksteen, rode, gele of groene verblendsteen, pleisterwerk of natuursteen, gevarieerde topgevels (trap- of tuitgevels) en afwisselend geplaatste balkons. De voordeuren zijn telkens gespiegeld en bevinden zich geheel rechts of links. Alle vensteropeningen zijn geplaatst onder hanenkammen van gekleurde verblendsteen met gestucte aanzet- en sluitstenen. De panden hebben een hardstenen plint en hardstenen onderdorpels die opgenomen zijn in een cordonlijst. In de geveltoppen siermetselwerk en gestucte speklagen. De entree heeft een brede paneeldeur met twee ramen met siersmeedwerk. Bovenlicht met glas-in-lood. Naast de entree twee schuiframen, op de verdieping drie schuiframen. In de geveltop een tweeruitsvenster. Het hoekpand ligt aan de noordzijde van het ensemble en heeft een overhoekse vijfzijdige erker met op de verdieping een loggia. Uit 1898 en 1912 daterend ensemble herenhuizen in Overgangsstijl, deel uitmakend van het complex De Rozenhof, van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als kenmerkend voorbeeld van vroege projectontwikkeling als ook van belang wegens ensemblewaarde met de Villa Rozenhof, het bijbehorende rozarium en de achterliggende Singel-bebouwing. Bewoners
Het huis is tot 1981 verhuurd geweest. In dat jaar kocht mevr. Mr. R. G. C. Dekker het pand van de verzekerings-maatschappij en werd de eerste particuliere eigenaar.
Rozenhof 1898-1998. Samengesteld door (oud-) bewoners ter gelegenheid van het eeuwfeest van het ensemble Rozenhof, gehouden op 4 juli 1998. Arno de Grauw, Villa's en herenhuizen in de 19e-eeuwse schil Dordrecht 1830-1920, 2022. |