Gemeentelijk monument
Toulonselaan 64
3311 LT Dordrecht
|
Geschiedenis
Nadat in 1859 concessie is verleend voor spoorlijn Rotterdam-Dordrecht-Breda werd in 1865 het tracé vastgesteld en gestart met het onteigenen van de benodigde gronden. De spoorlijn sneed een aanzienlijk deel van het grondgebied van de gemeente Dubbeldam af. In 1871 werd dan ook besloten de Dubbeldamsche-weg van de Singel bij het voormalige Krooswijk (een herberg) tot de spoorweg bij de gemeente Dordrecht te voegen. Omstreeks 1900 wordt de Toulonselaan aangelegd ter ontsluiting van het achterliggende gebied.
Bouwgeschiedenis
Omstreeks 1920 is de Cronjestraat als dwarsstraat op de Toulonselaan aangelegd. Aan beide zijden van de Cronjestraat is, in aansluiting op de Toulonselaan, een woningbouwcomplex gerealiseerd, met op de hoeken op de begane grond een bedrijfsruimte en aansluitend aan de zuidwestzijde in de Toulonselaan drie woningen. De huizen werden gebouw door aannemer Johannes Nodelijk.
Tussenwoning als onderdeel van het woningbouw-complex Toulonselaan 60-66 en Cronjestraat 1-7.Het complex van woonhuizen met een bedrijfsruimte is gelegen in de 19e eeuwse schil op de hoek van de Cronjestraat en de Toulonselaan. Het beschreven gedeelte van het complex omvat twee panden aan de Toulonselaan (woningen - nummer 64 en 66), het hoekpand (bedrijfsruimte en bovenwoning - Toulonselaan 60/62) en twee panden in de Cronjestraat (beneden- en bovenwoning – nummer 1 / 3 en 5 / 7)
Het pand is als onderdeel van een complex van panden van cultuurhistorische waarde als uiting van de sociaal-economische en maatschappelijke ontwikkeling van Dordrecht, waarbij in de negentiende-eeuwse schil onder andere woningbouw voor de middenklasse werd gebouwd. Van belang als type winkel-woonhuis. Het pand is als onderdeel van een complex van panden van architectonische waarde omdat de architectuur van het object een gaaf en herkenbaar voorbeeld is van een kenmerkende cultuurhistorische ontwikkeling in de bouwkunst. Het object is extern gering gewijzigd waarbij de cultuurhistorische- en architectonische waarden als onderdeel van een complex van panden redelijk goed bewaard zijn gebleven. Het object heeft als onderdeel van een hoekcomplex een hoge stedenbouwkundige waarde. Als onderdeel van een complex van panden, dat redelijk gaaf bewaard is gebleven, bezit het object in architectonisch- en bouwkundig opzicht een hoge zeldzaamheidswaarde. Klik hier Voor de volledige beschrijving op de monumentenlijst. Eigenaren
|