Rijksmonument

Merwekade 75/
Riedijk 27
3311 TH Dordrecht
 
 
 
 
Bouwgeschiedenis
Het pand loopt door van de Merwekade tot aan de Riedijk, alwaar het een zeventiende eeuwse trapgevel heeft. De Merwekade werd aangelegd tussen 1862 en 1865 en deed dienst als aanlegplaats voor sleepboten, kolen-, vracht- en passagiersschepen. Men woonde op de Riedijk, alwaar de ingang zich op nummer 27 bevond. Het achterhuis was aan de rivierzijde en had daar vanwege het ontbreken van de kade geen uitgang. Na de aanleg van de Merwekade draaide de situatie zich om. De toenmalige eigenaar Johannes van der Heijden Tarmond, liet in 1872 de eeuwen oude achtergevel vervangen door de gevel die we nu kennen als Merwekade 75. Uit de toenmalige bouwvergunning blijkt niet dat er een volledig nieuw woonhuis is gebouwd,  daarin is sprake van de vervanging van de gevel. De kern van het gehele pand - in ieder geval de fundering - zou zeventiende eeuws kunnen zijn.
 
Achterhuizen ca. 1840, waar nu de Merwekade is.
Het steiger is de toegang tot het Melkpoortje.
 
Monumentenlijst
In 1872 gebouwd woonhuis in de stijl van het Eclecticisme. De sobere voorgevel maakt deel uit van de gesloten gevelwand langs de Merwekade. Het interieur van het pand is ingrijpend gewijzigd. De erker werd in de jaren '30 toegevoegd en is een keer vernieuwd. Vanuit een rechthoekige plattegrond opgetrokken woonhuis bestaande uit drie bouwlagen onder een met verbeterde Hollandse pannen gedekt schilddak.

De bakstenen voorgevel op hardstenen plint wordt afgesloten door een geprofileerde kroonlijst. De vensters zijn voorzien van getoogde kozijnen onder een getoogde bakstenen strek.Ter hoogte van de eerste verdieping een grote rechthoekige houten erker. Rechts op de begane grond de entree, bestaande uit een deur met siersmeedijzeren deurrooster en getoogd bovenlicht. Links twee vensters met schuiframen.

Zijde Riedijk

De verdiepingserker is opgebouwd uit een uit rechthoeken bestaand houten raamwerk, waarvan de borstwering is opgevuld met houten panelen. Hierboven een samengesteld venster met in de bovenlichten groen gekleurd glas. Op de tweede verdieping drie tweeruitsvensters met brede gestucte omlijsting. In de hardstenen plint is het jaartal 1872 en de initialen "JvdHT" aangebracht. (Dat zou zowel kunnen verwijzen naar de toenmalige eigenaar Johannes van der Heijden Tarmond als naar zijn toen 13-jarige zoon).

Riedijk 27
Gave trapgevel met schuiframen op begane grond en eerste verdieping.
 
 
Eigenaren
1592
Pieter Ferdinandis de Graef, kleermaker
1648
Antoni Abrahamsz. zwaardveger
1711
Staets van Hoogstraten, touwslager
1727
 
Maria van Hoogstraten en Cornelis van der Hoeve, schipper
1740
Jan Heijnen, bakker
1760
Hendrik Bell, knaap in de Munt van Holland
1806
Jacobus La Rivière, rentenier
1822
Jan Mengen, timmerman
1864
 
 
Johannes van der Heijden Tarmond, commissionair, expediteur, convooiloper en agent van stoomboten
1901
 
Johanna Magdanela van der Heijden Tarmond
1905
 
 
Bastiaan van Buul, boekhouder; Johannes Cornelis Schoten, aannemer en Anthonie Camerling, winkelier
1906
 
Adrianus Hendrikus van den Bosch, scheepsbevrachter en koffiehuishouder
1935
Sylvie Therese Maria van der Velden
1949
N.V. Sleepdienst Willem Muller, rederij
1969
Dirk Jonkers, directeur scheepswerf
2017
 
Johannes Jacobus van Gulik en Mariëtte de Koning