Gemeentelijk monument 

Oranjelaan 95 
3311 DJ Dordrecht
 

 

 

Geschiedenis locatie
Het huis staat op de voormalige buitenplaats Noordhoven, die rond 1627 werd gesticht als een ‘huisje in een boomgaard’ door Adriaan van Hogeveen (1557-1648).
Het werd in 1765 omschreven als ‘een pleisierwoninge bestaande uit een heerenhuis, thuijmanshuijs, schuur, stallinge en verdere timmeragie en plantagie met de landerijen daaraan bij en nevens gelegen in de Merwede-polder met de broeijbakken, tuijngereed-schappen, meubilen en hetgeen verder tot genoemde woning behoort’.
Noordhoven was als een van de weinige buitenverblijven op het Eiland van Dordrecht niet gekoppeld aan een boerderij.
 
Links de in 1919 gesloopte villa Noordhoven.
Rechts de pas gebouwde Technische School (later HTS).
 
Bouwgeschiedenis
Nadat N.V. Bouwgrond Maatschappij Noordhove het voormalig landgoed in bezit kreeg, werd begonnen met de verkaveling van de percelen. W. de Kluiver uit de Merwedestraat bouwde in 1921/1922 de twee-onder-een kap Oranjelaan 93-95 voor rekening van de eerste bewoners.
 
 
Bouwtekeningen
 
 
Beschrijving monumentenlijst (verkort)
Linkerdeel van een dubbel woonhuis gebouwd in de stijl van de Nieuwe Haagse School met elementen van de Amsterdamse School.
Het pand is als onderdeel van een dubbel woonhuis van cultuurhistorische waarde als uiting van de sociaal-economische en maatschappelijke ontwikkeling van Dordrecht, waarbij in dit gedeelte van de negentiende-eeuwse schil langs de hoofdstraten onder andere woningbouw voor de hogere klasse werd gebouwd.
Het pand is als onderdeel van een dubbel woonhuis van architectonische waarde omdat de architectuur van het object een gaaf en herkenbaar voorbeeld is van een kenmerkende cultuurhistorische ontwikkeling in de bouwkunst. De architectonische opzet en detaillering van het object is karakteristiek voor de bouwstijl. Het object is nauwelijks gewijzigd, waardoor de cultuurhistorische- en architectonische waarden goed bewaard zijn gebleven. In architectonisch en bouwkundig opzicht bezit het object een zekere zeldzaamheidswaarde.
 

Eigenaren

1922

Nicolaas Rokus Barendrecht, directeur Dordtsche Melkinrichting      

1923  

Johanna Petronella Burgersdijk, weduwe Nicolaas Rokus Barendrecht      
1946
Jan Jacob Boon, inspecteur van belastingen
     
1954
Johannes van der Linden, assuradeur
     
1954
Pieter Johannes van den Brink, modelbouwer
     
1966
Johannes van Leeuwerden, bouwkundige
     
1968 Eise Carel de Meer, arts      
1984
Antonie Ottevanger, vennootschapsdirecteur
     
2002
fam. Boom
     
2013
fam. Roest