Rijksmonument
Stadhuisplein 4 3311 CR Dordrecht 'Den Oliphant'
|
Geschiedenis
In vroeger tijden waren de Voorstraat en de Wijnstraat de belangrijkste straten van Dordrecht. Met name op de Voorstraat waren de winkels gevestigd, terwijl de Wijnstraat vanouds een deftige straat was waarin veel stadsbestuurders woonden. De Wijnstraat liep van de Grote Kerk tot aan het Groothoofd. Het gedeelte van stadhuis tot Grote Kerk werd aangeduid als Grotekerksbuurt. Hier woonden in de middeleeuwen de lakenkopers, waarnaar de buurt ook genoemd werd "onder de Wantsniders". In de zeventiende eeuw werd hier de linnenmarkt gehouden. Vooral vanaf de 19e eeuw is er meer sprake van bedrijvigheid in de straat, zoals de smederij annex wagenmakerij die zich hier al in het tweede decennium van de 19e eeuw vestigde.
Monumentenlijst
Hoekpand Grotekerksbuurt (XVIII) op winkelhaakvormige plattegrond, het pand Stadhuisplein 2-3 omsluitend. De voorgevel aan de Grotekerksbuurt heeft een gedateerde kroonlijst (1740). Empire ramen en in de bovenste verdieping ramen met roedenverdeling in stijl XVIII. Geprofileerde natuurstenen vensterdorpels. Het voorste vak van het huis is een verdieping hoger dan de daarachter gelegen vakken. De zijgevel aan het Stadhuisplein heeft Empire ramen. Aan de Voorstraatshaven een puntgevel met vlechtingen en muurankers. Zoldervenster met half kruiskozijnen en luiken (XVIII).
Fraai gebouw van eenvoudige doch harmonische architectuur en van oudheidkundige waarde.
Bouwgeschiedenis
Het pand Stadhuisplein 4, op de hoek van de Grotekerksbuurt, is in 1740 gekocht door een apotheker die het pand in dat jaar liet verbouwen en van de gevels voorzag zoals we die nu kennen. AL in 1604 droeg het huis de naam 'Den Oliphant', een naam die het een vererving in 1678 nog steeds in gebruik was.
|