Gemeentelijk monument
Lombardstraat 25
3311 VL Dordrecht |
Geschiedenis
Vanuit het oudste 11e-eeuwse vestigingsgebied aan weerszijden van de Voorstraatshaven werden als uitbreiding van het bebouwde gebied loodrecht hierop de straten landinwaarts aangelegd. De Lombardstraat is één van de secundaire uitvalswegen, omdat zij wel tot in
het achterland maar niet tot aan de rand daarvan leidt. De straat wordt in 1409 vermeld als ‘lombartstrate’. De straat liep oorspronkelijk vanaf de Voorstraatshaven tot aan de Lange Breestraat en vervolgde zijn weg als een smal steegje tot aan binnengracht (nu de doorgetrokken Lombardstraat tot aan het Bethlehemplein). Aan de overkant van de binnengracht lag tot begin 17e eeuw de Lombaerts Thuyn. Lombard verwijst naar Lombardije, een gebied in Italië waar veel krediet- of geldverleners ofwel lommerds oorspronkelijk vandaan kwamen.
Eikenhouten kruiskozijn voorgevel
Bouwgeschiedenis
De voorgevel van het pand kenmerkt zich door de restanten van een zogenaamde Dordtse gevel. Er bestaan verschillende soorten Dordtse Gevels, maar het type dat het meeste voorkomt, heeft onder andere een trapgevel en boven de ramen halfronde bogen waarin een drie-bladig klaverblad met lelies. Bijna altijd zijn een aantal kopjes als versieringen aangebracht. De gevel heeft meestal slechts een hoogte van twee verdiepingen boven de onderpui. De Dordtse Gevels werden gebouwd in de periode van 1650 tot 1795 en in die bijna 150 jaar werd het type bijna niet gewijzigd. Daardoor is de leeftijd van een Dordtse Gevel moeilijk te schatten. De Dordtse gevel gold als een proeve van bekwaamheid voor het metselaarsgilde. Ook in de kleine straatjes werden gildeproefgevels gebouwd. Het is aannemelijk dat deze gevel als gildeproef gebouwd werd. De begane grond en het dak zijn later ingrijpend gewijzigd.
Literatuur
Boek: Koetshuis en stalling 'De Lombard'. Angenetha Balm-Kok, 2022.
|